Kulinaria

Smaczne i zdrowe płatki orkiszowe

0

Wybór płatków owsianych jest na rynku bardzo duży, dlatego bez problemu dobierzemy sobie takie, które dla nas są najlepsze. Zanim płatki trafią do nas muszą być w odpowiedni sposób przygotowane. Chodzi o to żeby ziarna owsa były bardzo dobrze oczyszczone, ale nie przy użyciu chemii, a wody pod dużym ciśnieniem.  Kolejnym etapem jest obłuskiwanie płatków, a nawet ich krojenie i pakowanie. Wszystko zależne jest od tego, do czego są używane i w jakiej formie mają być zjedzone.

Trzy rodzaje płatków owsianych

Można wyróżnić trzy rodzaje płatków, które swoją nazwę zawdzięczają od sposobu obróbki opisanego wyżej. Jeśli będą to płatki z całego ziarna to można je zaliczyć do płatków owsianych zwykłych. W przypadku krojenia płatków na a wałki mamy już płatki owsiane górskie. To jednak nie wszystko, bo jest jeszcze możliwość pokrojenia ziarna i poddania obróbce hydrotermicznej i wtedy mamy płatki owsiane błyskawicznie.  Na pewno cena płatków orkiszowych zachęca do ich spróbowania. Mamy tutaj bardzo dużo cennego białka oraz błonnika, bez których organizm nie może w normalny sposób funkcjonować.  W płatkach owsianych znajdziemy również dużo potasu i magnez. Te wszystkie składniki bardzo pozytywnie działają na elastyczność skóry czy dodają nam bardzo dużo energii na kolejny dzień. Bardzo dobrze jest jeść takie płatki na śniadanie, bo wtedy będziemy mieć bardzo dużo siły. Przygotowanie płatków błyskawicznych zajmuje nam kilka chwil, dlatego nie mamy wymówki, że nie będziemy mieć czas na ich zjedzenie.

Wybieramy najlepszą szkołę tańca w mieście

Previous article

Wybór odpowiedniego ubezpieczenia dla firmy

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

More in Kulinaria