Kulinaria

Jaki wybrać okap do lokalu gastronomicznego

0

Okap stanowi priorytetowe wyposażanie wszystkich pomieszczeń wymagających nienagannej pracy urządzeń instalacji wentylacyjnej.

Jego rolą jest także oczyszczanie powietrza z nadmiaru tłuszczy oraz oparów pochodzących ze zmywarek czy pieców. Urządzenia te usuwają również nagrzane powietrze, które jest emitowane przez poszczególne sprzęty kuchenne. Jaki okap jest najlepszym wyborem dla pubów, restauracji czy stołówek?

Okap przemysłowy – kluczowe wyposażenie lokali gastronomicznych

Każda palcówka gastronomiczna musi być wyposażona w profesjonalny sprzęt, który pozwoli na przygotowywanie potraw w komfortowych warunkach. W takim miejscu nie może zatem zabraknąć odpowiedniego okapu. Jego funkcje pozwalają na utrzymanie higieny wszystkich pracowników.

Każdy wysokiej jakości okap gastronomiczny potrafi skutecznie odprowadzać z pomieszczenia, parę wodną, nadmiar ciepła oraz nieprzyjemne zapachy, które powstają podczas obróbki termicznej poszczególnych produktów spożywczych.

Okap ma także duży wpływ na utrzymanie czystości. Wychwytuje on bowiem mgłę olejową oraz opary tłuszczu powstające podczas smażenia potraw. Bez jego zastosowania poszczególne zanieczyszczenia osiadałyby na meblach, ścianach i sprzętach kuchennych, tworząc tłustą i trudną do usunięcia maź.

Idealne okapy przemysłowe -czyli jakie

Obecnie na rynku wybór okapów gastronomicznych jest ogromny. W sprzedaży dostępne są modele przyścienne skośne, przyścienne skrzynie, centralne oraz całe sufity wentylacyjne. I tak na przykład okap centralny perfekcyjnie sprawdza się nad kuchnią umieszczoną na wyspie, a pozostałe modele są dedykowane dla takich pomieszczeń, w których można je przywiesić przy ścianie. Jakie urządzenie jest zatem najlepszym wyborem dla lokali gastronomicznych?

Bardzo dobrym wyborem są okapy ze stali nierdzewnej, które to nie mają sobie równych. Urządzenia te są bardzo wytrzymałe, a co za tym idzie, posiadają bardzo długą żywotność. Co więcej, są one bardzo odporne na wilgoć, ciepło oraz brud. Nowoczesne technologie umożliwiają zastosowanie zaawansowanych filtrów, zwanych labiryntowymi łapaczami tłuszczu. Duża dostępność rozmiarów gwarantuje znalezienie takiego o modelu, który doskonale wpisze się w potrzeby posiadanego lokalu gastronomicznego.

Decydując się na okap, warto wybrać taki, który będzie posiadał oświetlenie. W prawidłowym funkcjonowaniu lokali gastronomicznych niezbędna jest odpowiednia widoczność, która to nie powinna być niczym ograniczona. Wyposażając zaplecze kuchenne w okap z oświetleniem można znacznie pewniej i szybciej wykonać potrawy oraz zadbać właściwie o bezpieczeństwo pracy. Praca w dobrze wyposażonej kuchni pozwala na przyrządzanie i serwowanie pysznych dań, a do takiego miejsca klienci zawsze bardzo chętnie wracają.

Jakie są rodzaje wierteł diamentowych

Previous article

Szkolenia BHP w firmie

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

More in Kulinaria