Zieloną kawę określa się mianem „surowej”, tej zdrowszej. Cała tajemnica polega na tym, że nie jest poddawana procesowi palenia jak tradycyjna kawa a jej ziarenka nie zawsze są zielone. Najwięcej zielonej kawy znajdziemy w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Największymi dostawcami są: Nikaragua, Kolumbia, Brazylia oraz Kuba. Obecnie zielona kawa jest bardzo popularnym napojem, często wybieranym gdy planujemy schudnąć. Ale co takiego w sobie ma, że tak chętnie po nią sięgamy? Czy jest ona rzeczywiście zdrowsza od zwykłej palonej kawy?
Cudowna zielona kawa na odchudzanie
To nie jest mit. Dzięki swoim wartościom odżywczym jest kawą bardzo chętnie wybieraną. Według badań, które zostały przeprowadzane na myszach picie zielonej kawy przeciwdziała nadwadze i otyłości. Eksperyment, w którym wzięły udział kobiety ma taki sam wniosek – regularne spożywanie zielonej kawy zmniejsza gromadzenie się tkanki tłuszczowej poprzez regulację produkcji komórek tłuszczowych.
Zielona kawa zawiera:
- kwasy tłuszczowe
- antyoksydanty; kwasy fenolowe
- błonnik
- węglowodany
- witaminy z grupy B
- cynk
- magnez
- wapń
Właściwości i działanie zielonej kawy
Zielona kawa ma w sobie o wiele więcej wartości odżywczych niż jej starsza siostra – palona kawa. Dzięki temu, że nie poddaje się jej procesie palenia zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze na wysokim poziomie co przekłada się na jej właściwości oraz działanie.
- Zielona kawa przede wszystkim zmniejsza głód, co wspomaga odchudzanie
- Wspomaga zwalczanie wolnych rodników – opóźnia starzenie się
- Zawiera w sobie kofeinę; działanie pobudzające
- Pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu
- Uczestniczy w usuwaniu ciężkich metali z organizmu
- Reguluje gospodarką węglowodanową
- Działa przeciwzapalnie
- Przeciwdziała powstawaniu próchnicy
- Działa przeciwbakteryjnie
- Poprawia wydolność fizyczną
Jak tak właściwie wygląda i smakuje zielona kawa
To, że jej ziarenka nie zawsze są zielone już wiemy. Zielona kawa jest o wiele jaśniejsza od palonej kawy, nie ma typowego zielonego koloru a jej delikatny odcień. Ma o wiele słabszy aromat od kawy tradycyjnej, palonej. Lekko kwaśny smak sprawia, że nie każdy staje się jej fanem. Natomiast jej zdrowotność potrafi wynagrodzić ten nie do końca pasujący każdemu smak.
Comments